Wielerjaaroverzicht 2012

Het wielerseizoen zit er weer op. De laatste klassieker, Parijs-Tours, werd gewonnen door Marco Marcato. Tony Martin schreef, net als vorig jaar, de ronde van Peking op zijn naam.

Het was een fantastisch jaar voor de Belgen. Net als 2011, met als uitblinker Gilbert, lieten de Belgen zich van hun sterkste kant zien in 2012.
Uitblinker dit jaar was Tom Boonen. Hij won de Ronde, Parijs Roubaix, E3, Gent-Wevelgem en het BK. Gilbert leek het hele jaar niet te kunnen herhalen wat hij vorig jaar deed.
Gelukkig geraakte hij tijdig in vorm in de Vuelta, waar hij 2 ritten won, voor het WK op zijn Cauberg. De Belgische doorbraak kwam dit jaar van Thomas De Gendt, die 3e werd in de Giro. Ook Van den Broeck bevestigde in de Tour de France met een 4e plaats. Jelle Vanendert kwam dicht (2e in Amstel en 4e in Waalse pijl) maar kon geen hoofdvogel afschieten.

Naast Boonen en Gilbert zagen we ook Wiggins in het rondewerk uitblinken. Hij won de Tour de France, Parijs Nice, de Ronde van Romandië, de Dauphiné en werd ook nog eens Olympisch kampioen tijdrijden.
Rodriguez sluit het jaar af als nummer 1 van de UCI World Tour. Hij won de Ronde van Lombardije, werd 2e in de Giro waar hij 2 ritten won en 3e in de Vuelta waar hij 3 ritten won. Sagan was dit jaar de beste sprinter in de Tour met 3 overwinningen en de groene trui. Daarnaast reed hij al een sterk voorjaar en won hij 5 ritten in California en 4 ritten in Zwitserland.
Het was ook het jaar van de bevestiging van Froome, die sterker leek dan Wiggins in de Tour de France. Andere renners die dit jaar zijn doorgebroken zijn Demare (FdJ), Van Garderen (BMC), Terpstra (OPQS) en Degenkolb (Argos).

De spanjaarden Valverde en Contador konden terugkeren op het hoogste niveau na hun dopingschorsing.

2012 was niet voor iedereen een topjaar. Door een positieve dopinguitslag van Fränk en een rugblessure van Andy hebben de Schlecks zich amper getoond. Ook hun teamgenoot Cancellara reed dit jaar door een sleutelbeenbreuk amper wedstrijden, hij won wel de Strade Bianche en de proloog van de Tour in Luik.
De Belgen die niet op niveau presteerden waren Devolder en Nuyens. Gesink heeft ook dit jaar niet kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen van de Nederlanders. Hushovd en Evans konden in 2012 ook niets klaarmaken.

Er zal in 2013 veel veranderen in de wielerwereld. Niet alleen de regels rond doping, maar ook veel renners zullen andere oorden opzoeken. Hier vind je een overzicht van de transfers.

UCI RANKING

  1. Rodriguez
  2. Wiggins
  3. Boonen
  4. Nibali
  5. Valverde
  6. Gerrans
  7. Froome
  8. Sagan
  9. Sanchez
  10. Rui Costa

Andere belgen: Van den Broeck (14e) De Gendt (35e) Van Avermaet (40e) Gilbert (45e) Vanendert (49e)  Meersman (69e) Monfort (76e)

Tags:, , ,

Plaats een reactie